Followers

Tuesday, December 7, 2010

Tips Blogging Untuk Semua

Assalamualaikum..cewah..baru rookie je dalam dunia blog nie dah nak bagi tips..aku bukan apa,just nak share apa yang aku tahu dan pendapat aku saja..yang baik datangnya dari Allah..yang buruk datang dari kesalahan aku sendiri.. ^^
okay..lets start with
1.Template[background image]

bagi aku,untuk blogger yang memang nak buat blog sebagai side-income..template blog korang perlu lebih formal atau erti kata lain tak serabut..yelahh,kalau serabut dengan apa macam benda macam mana orang nak masuk..bukan tak boleh nak hias blog kasi cute-cute..tapi kena lebih teliti pilih template..risau ada readers yang tak suka tengok template korang yang serabut dengan bunga+rusa+gajah kat kiri kanan..so,be simple and attractive!
2.Lagu

sapa tak suka dengar lagu kan..tapi bagi aku,better jangan letak lagu kat blog korang..sebab nak loading lagu tu lambat sikit & akan buat lagu tu tersekat-sekat..readers akan menyampah & akan cepat nak tekan butang 'X'..kalau readers nak dengar lagu baik dorang dengar dekat youtube je..lagi banyak lagu..sebab lagu jugak,loading blog korang akan perlahan..
3.Widget

sekarang dah banyak widget yang boleh ditempek kat blog..tapi korang perlu bijak memilih widget..jangan semua jenis widget korang letak kat blog..kiri kanan atas bawah ada widget..serabut pulak..korang perlu letak widget yang penting je..yang tak penting macam kajian cuaca Afrika lebih baik buang..takut banyak widget nanti blog korang berat..lambat loading..&& readers lebih suka menekan butang 'X' daripada menunggu..


lain kali aku share tips-tips yang lain pula yeahhh! ^^

*sharing is caring^^

8 comments:

EmanCloud said...

heheh lagi2? hehe

Blur said...

thanks for info

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

pendek kata, blogger suka blog yang simple dan kemas =)

TERKINI:

HANG BILA NAK KAHWIN?

JOM JOIN GATHERING?

honeyaliena said...

hehehe.

nnti bglh tips lg yer :)

honeyaliena said...

hehehe.

nnti bglh tips lg yer :)

ciKeju said...

welcum!
^^

baincardin said...

tq for sharing. ^_^

Engku Ika said...

Bestt, bagi la lagi :D