Followers

Tuesday, November 30, 2010

Muka Cantik Soalan Bodoh Yang Ditanya

Jadi melodinya lebih hina dari zina..ehhh..tersambung lirik lagu malique pula..okay,mungkin pernah terjadi kat korang semua..jadi apa?alahh..manusia disekeliling kita kan sangat peramah & prihatin sehingga semua benda nak ditanya..tak payah pening-pening jom tengok contoh & keadaan yang aku nak bagi..
Situasi 1:
korang tengah lepak kat kedai mamak..makanan & air sume dah sampai..tiba-tiba kawan korang ada baru sampai..lepas tu dia tanya,weh korang order ape?
ada rasa nak sepak tak?buta apa mata tu?

Situasi 2:
korang tengah basuh motor..tiba ada orang tanya,basuh motor ke harinie?
okay,yang nie dah tahap memang lahir-lahir takde mata..kalau ada lebih korang tolong korek mata dia..tolong okay..

Situasi 3:
korang tengah baca buku kat dalam kelas..tiba kawan korang datang & tanya,weh ko baca buku ker?
bagi keadaan nie..korang jawab macam nie..aku tengah korek hidung nie..dalam lagi..nak tolong?

Situasi 4:
cikgu tengah mengajar matematik kat kelas..dye pun ajar pasal matrix..tiba-tiba ada yang pandai dan bertanyakan pasal cerita matrix reloaded..
kalau aku jadi cikgu tu sepantas kilat aku baling marker pen..nak tengok dye boleh elak sambil buat skill matrix ke tak..

Situasi 5:
korang tengah online facebook..lepas tu ada orang im korang..tanya,yuhuu..tengah online ker?
untuk nie senang je..reply je tengah tido nie..nak apa?

aku rasa banyak lagi situasi yang korang alami..apa kata korang share kat comment section..
;)

16 comments:

meaw said...

macam nak tampaq ja mulut orang tuh bila tanya soalan yang terlalu cerdik ;)

GERAM !

ciKeju said...

jangan bagi peluang..tampaq je..HAHA

ParkAir said...

orang tu nk beramah mesra je tuu..

elmog said...

mungkin boleh jadi itu cara dia nak memulakan perbicaraan. mungkin boleh jadi. cuba tanya orang tu. thee^^

Mar said...

soalan biasa yg diterima semua individu kann,..huhu,..eh tuan blog tgh buat ap???

rossoneri said...

semua pertanyaan di atas adalah untuk beramah2 dan mengeratkan silaturrahim, kecuali situasi ke4, itu mmg nak beramah mesra dgn pemadam papan putih/hitam cikgu tuh

INCHIK PIPI PAU PANAS said...

kalo sebut sal facebook an,paling benci lau ade org chat nak tnye "umo bape","study kat ne"...padahal benda tu dah terang2 tertulis kat info...wat letih je org2 fb buat info tu kalo xmo bace..

meo said...

huhuhu...

Nur Shareena.. said...

suke gile post nie ~

onen said...

haha..cite ak plak, ak tgh online kat bilik, tibe2 rumet ak masuk jenguk, dia tegur, on9 ke..ak pndg dia pastu wat bodo je..taw2 dia da kuar.ak pon gelak sorang2. da taw lg mau tye. tu style ak.

ciKeju said...

hehe..
byk lagi soklan yg tak sepatotnye ditanye tapi nak jugak tanye..
:)

Rie said...

atas persepsi masing2 la..ade org anggap ni soklan bodoh tp ade je org anggap ni soklan utk kita beramah mesra dan bertegur sapa dgn orang..layan je la..so anda yang mana satu?

AmiRah AmiYuki said...

betul memang annoying bile tanya benda terang-terang depan mata dah ada jawpanye...

AmiRah AmiYuki said...

betul memang annoying bile tanya benda terang-terang depan mata dah ada jawpanye...

AmiRah AmiYuki said...

betul memang annoying bile tanya benda terang-terang depan mata dah ada jawpanye...

AkuMuzikFilem said...

Rie

Setuju, ini memang gaya Melayu, bersantun memulakan bicara. Takkan datang nak tanya eh siapa ye presiden negara Zimbabwe. Better dia tanya soalan2 cam kat atas (kecuali no4), relevan juga dengan situasi tengah lepak. Rilek ar, kalau rasa annoying, takyah jawab, takpun kalau jawab pun tak membazir atau menjejaskan hidup pun, kalau rasa air liur mahal tak leh buang nak wat camne. Bergantung pada penerimaan, aku memang jenis tak tanya la soalan cam2, tapi steady jela bila orang tanya.