Followers

Sunday, September 26, 2010

Aku Ambil Anak Angkat

okay..dah lama tak menulis..so,agak susah untuk menekan keyboard ini..hehe..hari sabtu lepas aku & keluarga pergilahh ke seremban..pakcik aku buat open house..biasanya aku memang tak suka ikot pergi sana sini..letih badan je..haha..tapi,,ada benda yang membuatkan aku paling excited tahap ungka nak ikot..memang dah lama dah aku plan..duit pun berusaha gigih aku cari..haha..survey sana survey sini..memang aku buat research menyeluruh lahh pasal mende nie..sampai boleh dibagi pangkat profesor kat aku nie..haha
~sekadar gambar hiasan~
yang pasti aku bukan research budak cute berbaju biru itu..aku research pasal SUGAR GLIDER..pernah dengar??yang kompem ianya bukanlah gula-gula..bukan juga kucing,hamster,beruang kutub,cicak tokek,tupai terbang & sugar daddy..ianya sugar glider..tak silap aku kat malaysia nie,sekarang kurang lagi orang buat pets mende ini..tapi dye super duper cute!!
inilah sugar glider
sebab sugar glider nielah aku ikot parents aku..hehe..aku dok survey ada sorang jual sugar glider nie kat shah alam..harga pun agak berpatutan lahh..&& bukan underage sugar glider..bahaya kalau beli yang underage..kalau tak reti jaga boleh mati cepat..sugar glider nie boleh hidup dalam 10-15 tahun..lebih kurang macam kucing lah..lagi satu,sugar glider nie haiwan nocturnal..aktif waktu malam..
dalam 4 bulan lepas aku ada bela hamster..tapi agak susah nak jaga..yang pasti dye tak jinak..hehe..so aku jual kepada kawan aku..&& nak bela sugar glider nie kos memang mahal..untuk basic & first time nak bela..kena bajet dalam rm500 untuk semua barang termasuklah sugar glider..mahal kan..tapi sebagai pet lover..janganlah berkira sangat hal duit nie..duit boleh dicari..hehe..kat sini aku tolong listkan kenapa bajet tu mahal..
1.sugar glider=rm250 seekor
2.sangkar 3kaki(minimum)=rm85-rm95
3.HPW+madu(makanan)=rm20-rm30
4.bonding pouch=rm30
5.sleeping pouch=rm25
6.botol air=rm10
7.bekas makanan=rm5
8.ladder=rm15

nie basic je..dari masa ke semasa kena tambah lagi..macam tunnel,stick..untuk dorang main-main..
sangkar aku

sugar glider yang aku beli female..aku bagi dye nama KJ..maksudnya K Junior's..haha..sekarang aku tengah nak bonding KJ nie..proses bonding nie mungkin makan masa lama..ikot jugaklah..nak kasi dye jinak kan..baru lahh boleh main-main dengan dye..sugar glider nie haiwan yang manja tau..
KJ nak nyorok pulakk..
sekarang KJ nie aku anggap cam anak aku lahh..aku kena jaga makan minum dye ape semua..dah macam anak kan..hehe..pada korang yang berminat boleh survey & buat research kat sini dulu..aku beli kat dye lahh.. sugar gliders..semua kelengkapan dye ada jual..

*please gain info about sugar glider before you own it..
=)

4 comments:

YAT@e-one said...

wahhhh..caya lah.. Sanggup kuarkan rm500 utk KJ..heheheh... Xper asalkan happy & KJ pon happy... Just remember, SG bukan hamster or haiwan mana2 pon yg salu kita bela... SG agak sensitif dan dia exotic pets...hehehehehe... mahal harga nya tu. So jaga elok2, ada masa kita kenen kan dgn si popeye pulak...... WELCOME TO THE CLUB bro...

ciKeju said...

hehe..terima kasih,,aku akan perjuangkan hidup sugar glider..hehe
:)

Cik Esah said...

wah kalu bela ank betool ag berbaloi...
dh besar umor 10 - 15 taon bley kerah p keja jdik pelayan kt restorn...ade hasil amek lh....

ciKeju said...

hehe
anak yang nie pun nanti ada hasil
=)