Followers

Tuesday, July 13, 2010

Cara-Cara Memasak Flambe

okay..aku dapat tahu cara masak flambe nie masa kat INTI College..dorang buat demo gakk..ehh..ehh..apa itu flambe?flambe nie masakan perancis..lebih kurang orang perancis punye pisang goreng..maybe KakIna belum lagi tunjuk cara masak nieh..takpe..nati kakina cube ehh..hehe :)
Bahan-Bahan:
ikut nak masak banyak mana..sesedap rasa..hehe
  • Pisang(di belah dua)
  • gula
  • jus oren
  • butter
Cara-Cara Memasak:
  1. panas kan kuali & masuk kan gula kedalam kuali..gaul kasi rata..(tunggu sampai gula tu cair)
  2. then,masuk kan butter sebagai minyak..kasi rata jugak..
  3. masuk kan pula jus oren sebagai ajen me-neutral-kan..
  4. bila semua dah rata,masuk kan pisang yang telah dipotong kedalam kuali..
  5. masak pisang tu lebih kurang 2 minit & hidangan telah pun siap!simple je..

Gambar Penyediaan Masakan:



Gambar Lecturer  Memasak:
kalau nak kasi keluar api tu,kena letak arak sikit..tapi jangan dok cuba pulakk..tanpa arak pun dah sedap..

btw,,group aku menang pertandingan memasak tu.. :D


*profesional masak memang ikot protokol..haha..potong pisang guna tangan pun takpe..haha..sorry kalau arahan tak jelas.. :)



11 comments:

dunspeak♥ said...

wah leh try niehhh ;)

ciKeju said...

hehe
try lerr..
sedap gak
:D

Hizami Rahim said...

wah.
tahniah.
:D

EDDY DY said...

jus oren cam mana tu? Yang dalam botol tu ker? nak try tapi x tahu jus oren yg mana satu nih...komen sikit?

ciKeju said...

tak silap sye jus oren dalam botol tuu..
hehe
try lahh
:D

chepaq blurb blurb said...

nape ame dia flambe ?
*sihat tak soklan ni.. hehe*

ciKeju said...

haha
tatau lahh
kene tanye org perancis lahh cnie..
hehe

baincardin said...

Salam. Jom kita menghayatinya bersama! ^_^

kak ina kl said...

bagus cik keju..nanti nak try..macam best ajer..tapi kena cari pisang dulu..mereka guna pisang apa ek?

ciKeju said...

hehe
pisang biasa je kot..
:D

nuriz said...

oo penah tgk kat tv ni cara cara buat senang je. hehehe pisang mkn dgn caramel