Followers

Sunday, May 23, 2010

Patut Ke Tak Patut?

hey!kali ini nak mintak pendapat dari korang lahh..korang boleh jadi tukang penasihat kat entry nieh..haha..patut ke tak patut?haaa..apa nieh?patut patut?kentut karang..haha..okay..al-kisah macam nie..aku nie suka sangat kat haiwan..haiwan peliharaan lahh..dulu aku pernah lah bela ikan & arnab..tapi biasalah..haiwan tu mati..haha..sekarang aku tengah survey haiwan baru nie..

muka je ganas..tapi jinak nie..hahaha
okay..haiwan yang aku survey bukan lah harimau kat atas mahupun seladang di hutan..tapi haiwan nie cute mute je!aku ingat nak bela hamster..dah lama sebenarnya niat tu nak bela..tapi macam takde kesempatan..hehe..dah 2 kali aku survey kat kedai tengok hamster nie..harga dalam rm15-20..untuk sekor lahh..aku rasa kalau aku datang survey kali ke 3..mesti tauke tu sorok hamster dye..sebab aku selamba je pegang hamster tu masa survey..hahaha


tapi kos nak bela hamster nie tinggi jugak kan..aku tengok harga rumah dye pun dah around rm60-80..tu pun yang cikai-cikai je..tu yang aku ngah pening skit nie..mana nak cari rumah hamster nie..kalau aku letak dalam kasut je tak boleh ker?mesti bahagia aman sentosa je hamster tu..haha..boleh 7 keturunan dye hidop kat situ..

macam nie sesat hamster aku duduk kat situ..


lagi satu..pasal pemakanan hamster nie..dye makan apa eh?makan nasi?aku tengok kat kedai tu,relax je tauke tu letak ubi kayu bagi hamster makan..jimat kos kot..setahu aku hamster nie makan kuaci kot,tak pun mende biji-biji..haha..jagung dye makan ker?


*sapa pernah bela hamster??jom lah share ngan aku..hamster korang beranak pinak tak?atau ada sapa-sapa nak jual hamster?
:)

30 comments:

Sya Syazana said...

hamster haiwan yg comel. tapi,, ada gaya tikus..takot nk pegang

Zeeha Monster said...

hamster makan kobis jugak!
rumah hamster kalau pandai carikk, rm30 boleh dapatt :D

aha!


I miss my hamster :(

Cik Ct Fadzil™ said...

salam..
sy pn tringin nk bela hmster jgak awk.. :) dkat tmpt sy, skor rm12 ja..
bub2 kos na bla haiwn yg cute miut ni sy xtaw laa na kata.. hehee.. :)

http://dunia-ctie.blogspot.com/2010/05/my-small-cousin-really-creative.html

ASSOYFINGER67 said...

patut tengok..(senyum)

::dAuZsHaNLeY:: said...

penah je bela hamster...
hamster makan kuaci..
alaa..
ade je makanan dia jual kat kedai tu..
rasanya mula2 je kot yg mahal sket..
pastu beli makanan ngn serbuk2 kayu ntok hamster tu...
*mahal jgk kot..hahah...
http://dauzshanley.blogspot.com

sue said...

sue pnah tlg bela hmster mmber. xssh sgt..nk mndikan pun sng sbb die golek2 dlm debu sabun tu jerk..comei2..mkn sue bese bg kuaci.. tp stu jer la hmster nie..leceh kot nk asik tukar habuk kayu tu...klu xtukar karang bau busuk...stu ag cpt sgt membiak.. karang xtau da nk bg kt sape..pastu kn klu die bunting nnti die jdk karang, asik nk gigit jari jerk...hehe~~

wah!!nie komen ker n3..hahaha~~

suka_haha said...

comelnye.... hehehe... nak satu

caliph shuriken said...

salam..
adik sy ada bela hamster, sepasang lagi.. ada beli umah khas & tiap2 hari hamster dok lari2 dlm roller, exercise kaki :p

tp klau nk bela kna tau hamster ni sensitif, emosi dia klau down bole KO cpat, so pndai2 laa jaga ati hamster tu, hikk..

bila hamster ada bb lagi dia garang, silap pegang abis jari kna bite!!.. penah kna dulu, hukk...

ayunda maajis said...

aku suker tgk..aku x suker bela..mcm xder pekdah jer..ahaha spesis tikus ni alergic sket.ahahah

ciKeju said...

@sue:terima kasih sue..thx info

@caliph:waaaa..nak jage hamster pun kene jage feeling dye ehh..baru tau nie..

iyllienaz said...

haha..meh bela kucing..

diba^pening said...

pet hamster je suke ke??? sugar glider xsuke???

Hizami Rahim said...

haha.
aku pernah bela.
boleh la.
;)
comel.
kena rajin tukar serbuk kayu dia.
sebab takut berbabu.
hancing wo.
haha.
;)

ciKeju said...

sugar glider tu ape?
yg mcm cicak tu ker?
haha

reen_sofee said...

tak yah laa bela pape.
nanti mati sedih!
huhuh

AnWaRnAiM said...

hamster come ar!~ ha3

jojo said...

ko ltk dlm pocket seluar aje !! ko wat mcm ron dlm cite kim posible ! ^_^

$Y@}{!D@ said...

ko survey kt kdai baris watson tu eh?
susa weh jage binatang. da la senang mati. haha

ciKeju said...

haha
aah..situ je aku survey..
:)

kakachan said...

kalo nak bela hamster, tanak penin beranak pinak, bela due2 same jantina.
aku suggest, betina due2.
kalu beli sekoq, cian die men sorang2 nti.

aku huluq je ape mknan. koko krunch. haha. kuaci, kacang sume.

Kepala Bergetar said...

pernah tgk kwn hostel bela hamster.. 3-4 bulan, dah hamster hilang, mati ke lari, entah tak igt, jiran skrg pun mcm tu 2-3 bulan entah hilang..
dgr kwn kat opis pun, entah hilang..
so nasihat kaze xyah la bela hamster, takut nnti 2-3 bulan, entah hilang.. ;-)

husnazainal said...

kuchen la..sng..
leh tdo sesama..leh belai2...
leh tgk dia main2..serius..ceria jek hidup ngan perangai dorg ni.

sarah shafie said...

harimau ley brenang ke??hehe

cikgadis konfiuss said...

wahah teringat hamster aku dulu!
simpan dalam poket, habis bocor poket dia gigit!
wahha

*sori komen menyimpang. xda bg xcadangan sbb otak tgh kosong! :p

aMy said...

Tak pernah bela hamster.tapi sangat menyokong haha.
sebab comel! pastuh die punye rumah pun comel2 nyum!

go go cik keju.!

raja dinie said...

hamster mmg comel...
tp ada bau skit r...hihi...
bela kucing je la senang, sume bnda mkn...
jimat cost...
kiki ;D

krole said...

bg krole x yah a..bkn pe,nak jage payah ooooo...sal mmbr krole pnah bela,sminggu mati dah..ups!!

ciKeju said...

hehe
thx semua
:)

miLoy™ said...

k0 kn bli wey!!...
hahaa=p

ciKeju said...

btul gak tu,,