Followers

Monday, May 10, 2010

Kenapa Perempuan Tak Suka.....

Perempuan tak suka?tak suka apa?ada-ada je ciKeju nieh..hehe..kali nie saja nak share pendapat ngan korang semua..kenapa perempuan tak suka hidup bermadu?haha..topik panas nie..tak best ker ehh?jom tengokk.....
hidup bermadu atau poligami nie tak best ker?aku pernah pergi shopping mall,then nampak sebuah keluarga nie..suami kat tengah,bini kiri kanan..jalan pegang tangan beb!sweeet gile..haha..tapi,selalu lah dengar cerita jugak kat berita,kalau nak kahwin lagi,mesti lari kat siam..apa kejadahnya lahh..tak best langsung...korang mesti pernah tengok ayat-ayat cinta kan..laki tu muda lagi..bini dah dua..fuyooo..yang bini dye,dua-dua redha je..kan sweet cam tu..haha


kalau dalam citer P.Ramlee pulak..memang lah hidup bermadu..tapi,asek kene belasah ngan bini dye jee..bukannye sweet..tapi lawak..haha..aku rasa kalau hidup berpoligami nie,lebih diberkati jika mengikut syariat Islam..Islam pun menggalakkan untuk berpoligami..siap boleh kahwin 4 lagi..tapi mesti lah adil kan..


maybe tak pening kott kalau give & take dlm rumah tangga..bertambah bahagia lagi kott..tapi,tulah pasalnya..zaman sekarang susah sikit nak cari orang yang bahagia hidup bermadu..perempuan tak sanggup ker?jom mintak kaum hawa bagi pendapat..hehe..  (jawab jangan tak jawab)  :)

*kalau nak bermadu mesti selalu dengar orang cakap..ini kan sunnah Nabi.. :)


38 comments:

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.nk jd istri muda u leh?
.haha

Anonymous said...

aq x sanggup dimadukan sebb utk mengelakkan dr bini yg len masuk h0spital...wakaka ;)
-hikmah me0w~ -

nanad said...

madu ituh 'manis' ;)

ciKeju said...

haha
:)

~ar!eyko san~ said...

kenapa lelaki perlu isteri dua tiga or empat?hurmm hati kan ade satu je..
so isteri pn kne satu gak la..
if woman ca stick to da one y man cant?hurrmmm

ciKeju said...

@~ar!eyko san~ : sebab laki suka tolong orang kot..hehe

.sweet-ants. said...

kalaulah lelaki pon boleh dimadukan kan best. biar dorg tau sket camne prasaan ppuan bila laki kite syg ppuan lain selain kite. agak2 berbulu x mata si suami tgk bini dia mesre2 dengan laki no.2

tp x bleh

Hizami Rahim said...

bilangan perempuan kan lebih ramai drpd lelaki.
jadi kadang kadang ada jugak kena kahwin dua tiga ni.
okay?
cuba bayangkan perempuan yang kahwin empat lelaki.
macam mana nak tahu anak yang lahir tu anak lelaki yang mana?
sila sila jawab.
wakakakaka~

ciKeju said...

hahhaha..
betul jugak pendapat ko tu hizami..hehe

naseb bek laki takleh kene madu..
kuikui

nabilah_2908 said...

haha...tak rela bermadu.....

jom ke APA KATA HATI pulak,
AEROBIK

ciKeju said...

:)

mengenaldiri said...

Assalamualaikum..

hm..ni isu panas ni..hehe
bg sy, klu dilihat zaman Rasulullah dulu, Baginda berpoligami sebab wanita tu kematian suami di medan pernag, wanita tu miskin, pendek kate, ade sebab2 yg munasabah utk berpoligami..

benar, poligami itu sunnah, dan kita tak nafikan itu adalah perintah Allah..

cuma yg menjadi ralat nya , realiti pada masa kini, ramai yg berpoligami, namun mengabaikan hak dan tanggungjawab terhadap isteri2 dan anak2 yg tua..

hmm..walau bagaimanapun, sy kahwin pun belum terfikir lagi..apatah lagi nak berpoligami..hehe =p

maaf ya, sekadar pendapat dari insan yg jahil..
=)

yott said...

novel tu sy ske baca..
tp..benda lain bole kgsi
tmn hidp x bole kngsi k

ciKeju said...

hehe..
terima kasih bagi pendapat
:)

Nur Hawa Mohd Zin said...

sebab perempuan tak suka berkongsi kasih..kdg2 ngan anak2 pun cemburu tau..hehe..perempuan ni cam tak leh terima lau laki tido ngan perempuan lain even isteri dia..hah.ok tak nak komen pjg..heheh

ciKeju said...

terima kasih
:)

cikgu isza said...

konsep adil madu tu bukan dari laki jer.. isteri pun kena redha..

BalqisShafiqa said...

cik keju lelaki kah?
ya Allah, selama ni ingatkan folo wanita!

ekekek.



tak kisahlah. back to the story.
pasal perempuan tak suka poligami.
no komen.

kami muda lagi. tapi kalo dapat laki kaya memang nak. :)

my name is mimie said...

huhuhu..aku x rela dimadukan..
sbb xnk nyusahkan suami..
lau nk bli brg tok aku die kna bli tok bini2 len jgak..cia die..lalala

Si Kenit said...

jawapannya;
dah kami tak suka
tak suka lahhh
hahaha =D

Aidi-Safuan said...

hahaha... kalau sebut pasal bermadu kat lelaki, semua senyum jer. kalau sebut pasal bermadu kat pompuan, konfem meletop la pasnih. :P

ciKeju said...

haha..
yang pasti saya teruna lagi tau cik balqis..haha

:)

arin 별 said...

bukannya apa. selalunya yg berpoligami niehh memang nak menyeksa isteri tua. kalau dh menyakitkan hati + tak adil, hukum poligami tu jd haram. kalau blh jd suami adil, berkemampuan, ok la. bukan da masalah pun.

tp, for sure hampir semua ppuan xsuka poligami. sbb cntoh2 poligami semuannya teruk. xdapun yg OK. yg ada pun contoh dr Rasulullah SAW. sememangnya xda yg dpt menandingi baginda.

p/s: bg nak berpoligami tu, bagitau isteri tua dulu. mana tau dia mau...=)

reen_sofee said...

hahahah
saje jek kan wat topik kontroversi kat sini??
heheheh
kalo madu best fren sendri ok kot!
lalalala

*mintak simpang!!!
huuhu

ciKeju said...

best fren sndiri oke kot?
haha
:)

♥sofiYy khanYm z.khan♥ said...

hai!
lau tnye kite sbb ape xsuke bermadu..
sbb terseksa jiwa & raga.
Why sye ckp cmtu?
sbb sye tgk mama mcm tu..
kcian mama.

sye hnye rela dimadukan bila berkahwin dgn org yg sye xcinta.
tp kalu org yg sye cinta ..
hmm.. jgn hrp nk share dy ngn sape2..
ahh.. tidak!!
xleyh bygkn kongi cinta & anu dy ngn pmpuan lain..

ish2.. jauh btul ek sye berpkir..
hahaha!
tp jujur sye ckp.
=)

kak ina kl said...

akak suka makan madu sebab manis..tapi tak suker bermadu sebab pahit..

BeaN MorENo said...

ada siapa bernai jadi madu aiensepet???!!!

ciKeju said...

haha
nak tambah lagi ke bean?
:)

Nur Hawa Mohd Zin said...

ikut nisbah lelaki dan perempuan di malaysia adalah sama lau kite campur sume dri budak baru lahir sampai golongan tua..ttp nisbah jantina laki dan perempuan peringkat umur ni yang berbeza..

annadzirah said...

ish.
xmaulah bermadu.
mintak simpang.
xdpt payung emas pun xpe..
huhu.

$Y@}{!D@ said...

aku taw jawapannye!
cuba ko pikir...

mira kawen dua, ko suami pertama, suami kedua dia lagi muda n ensem n comel, pe prasaan ko bila kena share kasih sayang? malam ni tdo umah ko, esok tdo umah laki no dua. mesti tak sronok kan? renung2kan dan selamat beramal. hoho

ciKeju said...

masalahnya..laki tak bleh dimadu kan..hahahaha
:)

eRiNe141 said...

kena tanya diri sendiri...Bolekah aku berlaku adil? Kalau rasa2 xleh adil dan berat sebelah xyahlah berpoligami...buat tambah dosa jek..
bab poligami semua nk ikut sunah Nabi tapi bab2 wat ibadat nape xnk ikut Nabi? Lu pk lah sendiri...

ciKeju said...

:)

miLoy™ said...

k0nteks bermadu nie ada pro dan kontra nye..
stiap individu kna fkr ; adakah die mampu bersikap adil?..atau sekadar menjadikan isteri tempat pemuas nafsu??
sblum berpoligami,,laki kna ada pngtahuan agama yang kkuh..
so fkr pd dri sndri ; adakah sy mampu?

farysa said...

kalau bermadu tak perlu kongsi bdn
farysa boleh trima dgn seikhls hati
tp terpksa berkngsi n farysa xsggop

assAuri said...

paling penting niat lelaki tu...klu kawen asas agama msti bole adil..insyaAllah..
yg pompuan plak,kne la pk ngn rasional siket..