Followers

Tuesday, March 30, 2010

Tips Madu Asli

Sekarang da banyak orang meniaga madu..bile duduk kat kedai-kedai makan..mesti ade orang datang jual madu.."bang,madu bang..asli punye nie".macam mane korang nak tau madu tu asli@original 100%?okay..sini ade beberapa tips yang aku dapat daripada Suffian Assauri yang bersumber kan ayah dia..

first sekali,korang amek ape-ape madu untuk di ujikaji..pilih je ape2 jenis madu..then korang amek mangkuk & letak kan sikit madu dalam mangkuk tu..korang tuangkan air kat dalam mangkuk tu..jangan banyak sgt..pastu,korang pegang mangkuk tu & pusing kan perlahan2 mangkuk tu..kasi air tu berpusing..slow-slow je buat..Resultnya korang akan nampak bentuk sarang lebah..

akan jadi pattern cm sarang lebah..


maybe nie antara tips yang terdapat..byk lagi tips nak pastikan madu tu asli atau tak..yang penting,korang try dulu tips yg aku bagi nie..

*tips nie hanya untuk test madu lebah asli..bukan test madu bini korang..hahaha

10 comments:

Encik Mimpi said...

haha madu bini tu lain laa

jojo said...

madu bini bleh tau gak!! gune bomoh r!! ahah

ZACK ENTRY said...

ayah aku taw la jenis madu ni asli ke tak..tak payah pusing2..sekali pandang je die taw..aku??mana la taw..taw makan jer..=P

ciKeju said...

haha..
janji sedapp

mie said...

madu mmg sedap..
tambah2 kalo bermadu..
hahhahahaa

ciKeju said...

haha..
memang manis bile bermadu..
:DD

ParkAir said...

ooo baru la aku tahu! tapi tu pun kalu tukang jual madu tu kasi test dulu.

ciKeju said...

haha..
taw xpe..
ugut je dye soh test..

phazli said...

kalau bini nak test dia ada madu ke tak camne pulak?

ciKeju said...

haha
saye tak blaja lg ilmu tuu