Followers

Tuesday, March 30, 2010

Tips Madu Asli

Sekarang da banyak orang meniaga madu..bile duduk kat kedai-kedai makan..mesti ade orang datang jual madu.."bang,madu bang..asli punye nie".macam mane korang nak tau madu tu asli@original 100%?okay..sini ade beberapa tips yang aku dapat daripada Suffian Assauri yang bersumber kan ayah dia..

first sekali,korang amek ape-ape madu untuk di ujikaji..pilih je ape2 jenis madu..then korang amek mangkuk & letak kan sikit madu dalam mangkuk tu..korang tuangkan air kat dalam mangkuk tu..jangan banyak sgt..pastu,korang pegang mangkuk tu & pusing kan perlahan2 mangkuk tu..kasi air tu berpusing..slow-slow je buat..Resultnya korang akan nampak bentuk sarang lebah..

akan jadi pattern cm sarang lebah..


maybe nie antara tips yang terdapat..byk lagi tips nak pastikan madu tu asli atau tak..yang penting,korang try dulu tips yg aku bagi nie..

*tips nie hanya untuk test madu lebah asli..bukan test madu bini korang..hahaha

Kenapa Surat Lambat Sampai?

Walaupon teknologi skang da maju..gune emel je nak anta pape..tapi surat tetap menjadi pilihan makcik2 di kampung..haha..tapiiiii,kadang-kadang surat lmbt smpai..kenape?mungkin sebab video kat bwh nie kot..cube tengok..hehe^^



source:http://blog.penyubiru.com

Saturday, March 27, 2010

Tolong Derma

barang yang aku nak tunjuk nie antara most wanted aku..dah lame kumpul duit nie..tapi tak cukup lagi..haha..takpe-takpe,sedikit-dikit lame-lame jd kaye..hehe..

aku sekarang sangat memerlukan lens untuk D3000 aku..dapat yang wide angle punye jadilah..tapi kalau ade orang nak derma yang jenis lain pun aku terima..hehe..
Photobucket

then,aku nak flash/speedlite untuk mencerah kan kualiti gambar aku..barulah bergaye..tapii,kalau dapat yang nikon punye flash,sumpah aku belanje orang yang bagi kat aku tu..roti canai boleh kan..kite kan orang malaysia..haha
Photobucket

&& battery grip untuk D3000 ade ker?aku dengar just ade yang third party punye..keluaran photix..janji ade kan..hehe
Photobucket


*sesiapa yang terase nak jual barang kat atas tu..contact2 lah aku..secondhand or thirdhand punye mesti elok oke..terbaekk punye.

Friday, March 26, 2010

Global Warming

Photobucket

hari-hari dengar orang cakap panas lah hari nie..pagi,petang & malam pun panas sekarang nie..nie sume sebab global warming atau name saintifiknya pemanasan global..haha..macam mana boleh jadi lak global warming nie?

jangan lah salah kan orang lain..pandang cermin tunjuk diri sendiri..hehe..banyak mende yang kita sumbang kepada global warming..tiap-tiap hari bukak air-cond,freezer,sembur ridsect,bakar sampah & banyak lagi..tu sume ade side effect yang amat tak baguss..penipisan ozone layer terjadi dari sebab tadilah..then,kate panas,panas,panas..

maybe kat kehidupan bandar yang lebih moden ade aircond..balek sekolah terus bukak aircond..fuhhh..legaa..sejuk je..tapi tu ko sorang je yang sejukk..orang lain terpakse panas sebab ko bukak aircond tauu..what the F?!baiklah duduk kampong,balek sekolah pegi kedai cendol..layan cendol bawah pokok..fuhhh..legaaa..same je kan..janji sejukk..

sekarang ramai da orang pegi pantai just pakai bikini..maybe sebab panas sangat kot..kuikui..beberapa dekad yang lalu aku rase orang pegi pantai pakai baju sejuk siap snowcap lagi kot..sejuk sangat dulu..sekarang kalau pakai camtu ade yang tak balek rumah..haha
Photobucket

so,,untuk mengurangkan kepanasan tahap dewa..korang boleh join campaign earth hour..korang just perlu padam kan lampu/alat elektrik untuk sejam..kejap je kann..support lah earth hour untuk kesejukan!haha
Photobucket


*tahun 2010 dah panas macam nie..tahun 2020 macam mana?boleh ker kita tahan?so,Go Green!

Thursday, March 18, 2010

Piala Cuti Sekolah Penggal Pertama

tournament lagii..dulu tournament Piala YDP da lah kalah..haha..tapi futsal never let us down..mende sedapp..hehe..kali nie maen kat chamang..penyertaan seramai 8739 team..hahaha..8 team je actually..setelah penat lelah bermain..kami lah juara..tak disangke-sangke pule tuu..haha

hari sebelum game,punyelah ramai nak main..smpai pening pale nk pilih sape..tup!tup!bile mlm pening lak pale nk cari sape nk main..sume player xdk lakk..adoii..naseb baek lah bekas pemain fifa ade..& player yang sebenar ialah kucai,alep bulat,pedon,pian,ciKeju,duan,sapuan..

sebelum game
Photobucket

bekas pemain fifa :D
Photobucket

nombor satu weh!dapat lah hamper+RM80.00
Photobucket

*mane-mane team yang nak bukak game..contact talian hotline kami: 999
haha

Tuesday, March 16, 2010

jawapan teka bola


ouh tidakkk!jawapan aku tak kena lah pulakk..seperti korang nampak kat ats tu..bola berada pada "H"..mungkin tiada luck tapi lain kali aku menang pulakk..haha..kepada penganjur mietos diharap buat lah lagi contest yang boleh mencairkan otak lain kali..haha
:D

Thursday, March 11, 2010

teka bola jom


contest nie dari blog mietos..teka bola anda..hehe..so pada sape yang nak join sila buat referrer sebagai aku okeyh..boley teka 2 jawapan je..more info kat sini mietos..

jawapan aku:B & C

Sunday, March 7, 2010

karma




mesti korang pernah dengar perkataan "karma" nieh..tahu ker maksudnya?mengikut fahaman aku karma ini macam "what goes around comes around"..bukan lagu JT tu..takk faham jugak?pegi tanye uncle sebelah rumah..mesti dia angguk kepala tanda faham..

so,pada korang yang selalu buat jahat..ingatlah pembalasan akan berlaku bila-bila saja..just wait & see..

*karma will bite you in the ass! ^^

Saturday, March 6, 2010

produk twilight

selain daripada DVD cerita twilight,dorang telah membuat produk terbaru bagi melariskan jualan..syarikat kotex hampir bankrap akibat produk ini..inilah model terbaru tuttttt...penghisap darah yang hensemm..para lelaki,sila awasi teman wanita anda jika memiliki spender nie..haha

Photobucket

teka-teki

berapakah saiz songkok yang aku pakai nie?
:D

Berjaya Hills Resort

Akibat kebosanan..mereka telah mempelawa aku untuk ke Berjaya Hills Resort a.k.a Bukit Tinggi..haha..kat sana pun bosan gak..jalan tanpa tujuan..hukumnya makruh taw..(buka tajuk adab bermusafir form 5).. :DD btw,,orang kate masok kena bayar..tapi kite orang kan vvvvip..peduli ape..masok jee..hahaha

view dekat colmar
Photobucket

ciKeju
Photobucket

kawan

Photobucket
Photobucket

macro0o0o0o0
Photobucket

swan
Photobucket

aksi cermin
Photobucket